DE MOESTUIN VAN

  Marije van der Leeuw

gepubliceerd 11-05-2021

Marije.JPG

In mijn zoektocht naar de mooiste moestuinen stuitte ik op die van Marije. Marije is fotograaf en woont met man en twee kinderen, een hond, poes, kippen, paard en een pony aan de rand van Apeldoorn

Wat is het meest bijzondere aan je moestuin?

Het meest bijzondere aan onze moestuin is (naast de grootte en de ligging aan het bos) dat er groentes groeien die je niet zoveel tegenkomt in de winkel. Zoals paarse boontjes, gele courgette, regenboogsnijbiet en gekleurde mais. Ook staan er vaste groentes in, deze komen elk jaar weer terug. Asperges, rabarber, eeuwig moes, oerprei en nog een aantal leuke vaste soorten.

Waarom heb je eigenlijk een moestuin?

Een moestuin geeft mij ontspanning en het is leuk om groentes vanaf zaad op te kweken. Ook vind ik een moestuin mooi om te zien en niet geheel onbelangrijk: de groentes zijn veeel lekkerder dan die uit de winkel en door de rijke bodem ook nog eens voedzamer. 

Hoe lang heb je de moestuin en de kas al?

Dit is het derde jaar van de moestuin en het tweede seizoen van de kas. 

mts_marije-6.JPG
mts_marije-13.JPG
mts_marije-18.JPG

Hoe is de moestuin ontstaan? En hoe ben je aan je kas gekomen?

De moestuin hebben we zelf aangelegd in onze tuin en maken we steeds beter door compost aan de bodem toe te voegen. De kas hebben we gevonden via een tip van mijn schoonzusje, die hem gratis af te halen in een facebookgroep zag staan. 

Ben je een beginner of al gevorderde moestuinierder?

Tuinieren zit in de familie, mijn oma had een grote groententuin en ik lees er veel over dus 'redelijk gevorderd'. Maar ik verbaas me er nog steeds over waarom het ene jaar de boontjes wel goed gaan en het andere jaar niet. 

Heb je het hele jaar door groente?

Jaaa! Als de boerenkool, prei en de knolselderijen geoogst zijn is er in de kas meestal al wel weer iets te oogsten zoals spinazie. En aardappels en pompoenen bewaar ik de hele winter. Pepers droog ik en knoflook eten we ook het hele jaar uit eigen tuin. Het is nog een wens om te leren inmaken, zodat de zomeroogst ook in de winter beschikbaar is. Lekkere tomatensaus enzo. 

mts_marije.JPG
mts_marije-2.JPG
mts_marije-16.JPG
mts_marije-8.JPG
mts_marije-7.JPG

Wat vind je de moeilijkste en makkelijkste groente om te telen?

Ik dacht altijd dat de lastigste groente bloemkool was, maar dit jaar heb ik 6 hele grote kolen kunnen oogsten. Worteltjes vind ik nog steeds lastig, maar dat komt door mijn eigen tekortkoming: ik wied niet genoeg.

Gebruik je de kas ook nog ergens anders voor?

Er staat een citroenboompje in en ik overwinter er kruidenplanten in maar verder wordt hij het hele jaar door gebruikt om groente te kweken. In de winter spinazie en mosterd, in de zomer tomaten, pepers, paprika en aubergine. Ik zaai wel het hele jaar door sla in de kas. 

Vertel eens, zit er een verhaal achter de kas?

De kas werd in 2018 gevonden door mijn schoonzusje, hij stond gratis af te halen op facebook. 'Af te halen' was wel wat makkelijk gedacht, want we zijn een paar uur bezig geweest om hem af te breken om hem vervolgens in de trailer naar huis te brengen. Thuis aangekomen was het een aardig karwei om de kas weer in elkaar te zetten. Bovendien waren er twee ruitjes kapot (tuindersglas). In januari was er een storm en deze waaide de kas helemaal aan diggelen. Door de hele tuin lagen stukken glas. Nog steeds konden we niets met de kas doen. We hebben hem toen laten repareren met veiligheidsglas en nu is het de stevigste kas ooit! 

mts_marije-3.JPG
mts_marije-12_edited.jpg
mts_marije-15.JPG
mts_marije-5.JPG
mts_marije-10.JPG

'Worteltjes vind ik nog steeds lastig,

maar dat komt door mijn eigen tekortkoming:

ik wied niet genoeg'.

- Marije

mts_marije-19.JPG
mts_marije-4.JPG
mts_marije-11.JPG
mts_marije-21.JPG
mts_marije-17.JPG

Aan iedere moestuinierder vraag ik hun favoriete recept. Wat is die van jou?

Spaanse tortilla van mijn schoonmoeder Josefina (niet te verwarren met tortilla wraps). Een heel basic recept dat je ontzettend goed kan combineren met geroosterde groenten, salades en vleesgerechten maar die ook lekker is als afgekoeld hapje. 

Ingrediënten:

- 1.5 kilo iets kruimige aardappels 

- 6 of 7 eieren

- zout

- olijfolie.

Schil de aardappels en snipper ze (mijn schoonmoeder doet dit met de hand maar ik haal ze door een keukenmachine zodat het hele kleine plakjes worden). 

Fruit/bak de aardappelstukjes in olijfolie tot ze gaar en zacht worden. Dit duurt wel een tijdje. Als ze lekker zacht en een beetje bruin zijn klop je de eieren los met wat zout. Doe nu de aardappelstukjes bij de eieren en roer alles goed met een vork. Giet het geheel terug in een koekenpan en laat langzaam garen. Als de bodem stevig wordt (laat hem niet te bruin worden) kun je de tortilla omdraaien met een bord. Schuif hem voorzichtig terug in de pan en laat hem nog heel even garen op laag vuur (hooguit een paar minuten). De tortilla is warm lekker, maar volgens ons het allerlekkerst als hij op kamertemperatuur is. Dan smaken de aardappelstukjes extra lekker. 

mts_marije-9.JPG
marije_aanvulling-7.JPG
marije_aanvulling-6.JPG
marije_aanvulling-9.JPG
marije_aanvulling-8.JPG
marije_aanvulling-5.JPG
marije_aanvulling-4.JPG
marije_aanvulling-2.JPG
marije_aanvulling-3.JPG

Tekst en fotografie: Liesbeth Disbergen

Website Marije: Madame Poppy