top of page
  • Foto van schrijverLiesbeth

IJsland #deel 2


Dag 2 hadden we een lange tocht (in km) voor de boeg, van de baai Breiðafjörður naar Skagafjörður.
Op het schiereiland Vatsnes kwamen we deze kunstenaarsgemeenschap bezig. Vatnsnes is een schiereiland dat uitkijkt op Húnaflói in het noorden van IJsland. Het wordt omringd door de wateren van Miðfjörður in het westen en Húnafjörður in het oosten. Het is de thuisbasis van een van de grootste zeehondenkolonies van IJsland, onder meer in Hindisvík en Ósar. Zeehonden zijn al vele jaren beschermd in Hindisvík
Op het Vatnsnes-schiereiland ligt in zee de 15 meter hoge rots Hvítserkur. Hvítserkur betekend ”wit shirt”, dit vanwege de witte uitslag op de rotsen van de vele vogelpoep. Met wat fantasie is er een dierensoort in te zien, een olifant, een neushoorn of zelfs een dinosaurus. De onderzijde van deze rots is met beton verstevigd, omdat de golfslag van de zee deze rots allang zou hebben doen instorten. Volgens de legende zou Hvítserkur een trol zijn die het Þingeyrar-klooster met stenen bekogelde. Terwijl hij daarmee bezig was merkte hij niet dat de zon opkwam waarop hij versteende. (bron: https://www.ijsland-info.nl/hvitserkur.html)Onderweg aten we in een pitoresk seafood restaurant Geitafell, gerund door 2 oudere dames (een echte aanrader, alles is zelfgemaakt). We aten natuurlijk zalm en huisgemaakte rabarber taart (rabarber wordt veel geteeld en gegeten).


Als je van paarden houdt kom je hier geheel aan je trekken! Deze witte beauty (een Unicorn!) poseerde enkele minuten, maar de meeste paarden zijn erg schuw.Overnachting: Helluland guesthouse (geen aanrader, maar misschien hadden we gewoon pech)

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page